Безпека харчових продуктів

Безпека харчових продуктів

Захист споживачів і свого власного бізнесу з сертифікатами безпеки харчових продуктів.

BRC FoodIFS FoodIFS BrokerIFS Cash & CarryISO 22000FSSC 22000HACCPGlobal G.A.P.GTP Краща торгова практикаQS

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

BRC – Глобальний стандарт  з безпеки харчових продуктів

Стандарт сертифікації призначений для всіх бізнес-операторів продуктів харчування незалежно від їх розміру і складності. Вимоги, однак, в основному зосереджені на організаціях, які або виробляють роздрібну фірмову продукцію, або поставляють продукти харчування в Великобританію і були запитані місцевими роздрібними мережами, щодо забезпечення безпеки харчових продуктів.

У Великобританії основна частина харчових продуктів продається під брендами роздрібних торгових мереж. Відповідно до Закону про продовольчу безпеку (Food Safety Act) 1990 року, роздрібні торговці повинні вживати всіх заходів обережності, які необхідні, і застосовувати належну обачність, щоб уникнути помилок в дослідженні і розробці, поширенні, рекламі, а також при продажу продовольчих товарів споживачам. Британський консорціум роздрібної торгівлі (British Retail Consortium – BRC) розробив Глобальний стандарт харчування (Global Standard-Food), який регулює з належною обачністю оборону британського закону про харчові продукти (British Food Law). Він також служить основою для оцінки виробників роздрібних брендів, які повинні продемонструвати виконання вимог Стандарту.

Переваги для вашої компанії
  • Підвищення довіри серед роздрібних торговців і покупців в безпеці, якості і легальності продукту
  • Підвищена безпечність продукту і менший ризик відповідальності за якість продукції
  • Безпечний і ефективний процес протікає в інтересах безпеки харчових продуктів, для того, щоб швидко ідентифікувати і контролювати ризики щодо гігієни, якості і небезпеки для здоров’я споживачів, а також щоб вказувати ефективні превентивні заходи
  • Доступ до британського ринку продуктів харчування
BRC Food выпуск 8: новые пункты и изменения

Після шестимісячного перехідного етапу стандарт BRC Food випуск 8 замінить випуск 7 з 1 лютого 2019 року. Щоб підготувати вас до нової версії, ми окреслили найважливіші зміни нижче.

Що нового?
Незважаючи на те, що він є еволюцією від попередніх версій стандарту, Глобальний стандарт BRC Food випуск № 8 вносить досить багато значних змін у порівнянні з попереднім випуском 7. За інформацією BRC, новий випуск об’єднав ключові теми, включаючи забезпечення глобальної застосовності та тестування до Глобальної ініціативи з безпеки харчових продуктів (GFSI), заохочення розвитку культури безпеки харчових продуктів та розширення вимог до моніторингу навколишнього середовища. Поряд з цими приділено увагу доповненню нових розділів та пунктів, які ми тут підсумували для вас.

Хронологія

Починаючи з 1 лютого 2019 року використання нового стандарту є обов’язковим. До цієї дати сертифікація згідно нової версії неможлива.

DQS, маючи більше 25 років досвіду, підтримує своїх клієнтів проводячи:

  • Вебінари
  • Семінари та тренінги
  • Аудит невідповідностей

Щоб отримати індивідуальну інформацію про BRC Food, зв’яжіться з нашим офісом.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

IFS Food – міжнародний стандарт продуктів харчування

При розміщенні своїх власних роздрібних брендів на ринку, роздрібні продавці продуктів харчування піддаються більш високому ризику відповідальності за ці продуктів. Для того, щоб захистити себе вони вимагають від виробників доказів безпеки, якості та легальності своєї продукції, засновану на – IFS (International Food Standard), який був створений тільки для цієї мети. Члени торгових асоціацій в Німеччині (HDE), Франції (FCD) і Італії (FEDERDISTRIBUZIONE) взаємно визнають результати оцінки і сертифікати, і більше не проводять будь-яких своїх власних аудитів постачальників.

IFS – для кого?

В першу чергу стандарт адресований виробникам роздрібних фірмових продуктів, а також виробники фірмових марок, які були запитані місцевими роздрібними мережами, щодо забезпечення безпеки харчових продуктів. Організації по всьому ланцюжку створення вартості продуктів харчування користуються IFS, щоб продемонструвати свою власну діяльність щодо безпеки, якості і законності харчових продуктів.

Переваги:

  • Відповідний інструмент контролю за виконанням вимог
  • Підвищення довіри споживачів і роздрібних торговців в здатності організації виконувати систематичний аналіз і впровадження безпечних та ефективних процесів в інтересах безпеки харчових продуктів
  • Докази того, що належна обачність використовується щодо безпеки, якості та законності продукції
  • Менший ризик відповідальності за якість продукції за рахунок продемонстрованого виконання зобов’язань щодо безпечності продукції
  • Взаємне визнання сертифікатів

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

IFS Broker

Брокери і імпортери грають важливу роль в ланцюжку створення вартості, так як вони сильно впливають на ланцюжок поставок тому що вони вибирають постачальників. Торгові партнери очікують що брокери і імпортери інформують виробників про їх вимоги до продуктів, і що вони будуть зрозумілі і реалізовані. З цієї причини IFS розробила новий стандарт IFS Broker для брокерів та імпортерів, щоб дослідити, як реалізуються ці процеси. Новий стандарт був створений на базі IFS Food і включає в себе досвід, накопичений в ході перевірок постачальників в роздрібній торгівлі.

Новий IFS Broker перевіряє чи впровадили брокери / імпортери відповідні заходи в своїх процесах для гарантування того, що їхні постачальники працюють відповідно до вимог безпеки і якості харчових продуктів і стежать за відповідністю, щоб поставленні продукти задовольняли законним вимогам і контрактним специфікаціям.

Ви хочете знати різницю між IFS Broker і IFS Food? Детальніше на сайті DQS CFS.
Відмінності від IFS Food
Відмінності IFS Food:

  • Концепція HACCP була істотно знижена
  • Вимоги, що пред’являються до процесу виробництва, були видалені
  • Вимоги до інфраструктури та робочого середовища, були видалені

Якщо брокери / імпортери мають свої власні склади і проводять транспортування від свого власного імені, ці частини їх діяльності повинні бути сертифіковані відповідно до IFS Logistic. Це призвело до модульної системи сертифікації, яка може гнучко застосовуватися  до процесів брокерів та імпортерів.

IFS Broker для їжі, товарів для дому та особистої гігієни і не харчових продуктів
IFS Broker був розроблений таким чином, що він може бути використаний для всіх брокерів незалежно від продуктів. Первісна концепція НАССР була адаптована таким чином, що стандарт може бути застосований до брокерів в області харчових продуктів, а також використовуватися для оцінки управління ризиками в області не харчових продуктів та товарів для дому і особистої гігієни. IFS Broker спочатку  пропонується тільки для брокерів / імпортерів. Після того, як IFS HPC був введений на початку 2010 року, IFS Broker був розширений, щоб включати в себе обсяг продуктів з IFS HPC. Брокери / імпортери харчової продукції, що не охоплюються IFS HPC, можуть бути перевірені відповідно до IFS HPC з середини 2010 року, коли навчальні модулі для аудиторів були завершені.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

IFS Cash & Carry

IFS Cash & Carry / Wholesale є стандартом, який охоплює всі види діяльності з обробки сипучих продуктів в супермаркетах або оптових компаніях.

Він включає в себе також виробничий процес в невеликій кількості продуктів, таких як фарш. Вимоги цього стандарту є схожими до IFS Food, але додатково було розроблено керівництво як задовольняти специфічні вимоги в супермаркетах або оптових компаніях.

Крім того, можлива сертифікація на кількох майданчиках.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

ISO 22000 – Система управління з безпеки харчових продуктів

Важливість

ISO 22000 є глобально узгоджений і процес-орієнтований стандарт для безпеки харчових продуктів, який може бути застосований будь-якою організацією в ланцюзі постачань харчових продуктів, включаючи надання сировини і транспортування.

Стандарт визначає мінімальні вимоги для корпоративного управління ризиками; на додаток до НАССР відповідно до Codex Alimentarius необхідно продемонструвати виконання вимог Належної Виробничої Практики (Good Manufacturing Practice – GMP), та здійснення профілактичних програм.

ISO 22000 – для кого?

Міжнародно визнаний стандарт ISO 22000 застосовується до організацій незалежно від їх розміру і складності, які прямо чи опосередковано беруть участь у виробництві харчових продуктів і які хочуть продемонструвати відповідність HACCP відповідно до Codex Alimentarius шляхом об’єктивної та компетентної оцінки. Зокрема стандарт адресовано організаціям, які прагнуть до цілеспрямованої, послідовної і більш інтегрованої системи менеджменту безпеки харчових продуктів, понад звичайні юридичних вимоги.

Переваги для вашої організації:

  • Інтеграція процедур аналізу ризиків і профілактичних програм щодо безпеки харчових продуктів
  • Підвищення безпеки продукції і скорочення ризиків виникнення відповідальності за якість продукції
  • Підвищення довіри серед клієнтів, постачальників і офіційних органів управління на міжнародному рівні
  • Цілісний розгляд всієї організації, а також безпечних і ефективних потоків процесів відносно гігієни та охорони здоров’я
  • Відповідність з різноманітним вимогами різних стандартів харчових продуктів
  • Проста інтеграція в існуючі системи управління, такі як ISO 9001 або ISO 14001

Нова версія ISO 22000

Нещодавно ISO опублікувала нову версію ISO 22000, міжнародного стандарту систем управління безпечністю харчових продуктів.

Докладніше про основні зміни

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Сертифікація системи безпеки харчових продуктів 22000 (FSSC 22000)

FSSC 22000

Сертифікація системи безпеки харчових продуктів 22000 (FSSC 22000) є надійна, базована на ISO, міжнародно прийнята схема сертифікації для аудиту і сертифікації безпеки харчових продуктів у всьому ланцюгу поставок. FSSC 22000 використовує існуючі стандарти ISO 22000, ISO 22003 та технічні характеристики для сектора PRP, які були розроблені на основі широких і відкритих консультацій з великою кількістю відповідних організацій.  Сертифіковані виробники за ISO 22000 можуть отримати повний GFSI прийнявши FSSC 22000 сертифікацію відповідно вимогам технічної специфікації для PRP сектора і додаткових вимог до схеми.

Огляд FSSC 22000

Стандарт складається з трьох компонентів: ISO 22000, Програм передумов (PRPs – Pre-Requisite-Program) та додаткових вимог FSSC 22000. Міжнародний стандарт ISO 22000 є основою для FSSC 22000 та визначає вимоги до управління, внутрішньої та зовнішньої комунікації та вказує на підхід до постійного вдосконалення. Це причина, чому перегляд ISO 22000 має такий великий вплив на FSSC 22000. Спеціалізовані Програми передумови гарантують, що FSSC 22000 застосовується для (майже) всіх компаній ланцюга поставок. Додаткові вимоги FSSC 22000 забезпечують послідовність та цілісність та регулюють адміністрування та управління FSSC 22000.

Крім того, існує додатковий модуль управління якістю, який включає всі інтегруючі елементи ISO 9001 в сертифікацію FSSC 22000. Таким чином можна поєднувати сертифікацію управління безпечністю харчових продуктів із сертифікатом управління якістю.

FSSC 22000 застосовується для таких галузей: виробництво харчових продуктів, виробництво упаковки для харчових продуктів, виробництво кормів для тварин, ведення сільського господарства, а також транспортування та зберігання, громадське харчування та роздріб та оптовий продаж. Базовий показник GFSI справедливий для виробництва харчових продуктів (C), виробництва кормів для тварин (D), транспортування та зберігання (G), виробництва упаковки для харчових продуктів (I) та біохімічних речовин (K).

Переваги для вашої організації
  • Базований на стандартах ISO підхід до ланцюга поставок
  • Прийнятий GFSI
  • Використовує існуючі, незалежні, міжнародні стандарти
  • ISO 22000, ISO 22003 та технічні характеристики для PRP сектора
  • Акредитація ISO/IEC 17021 (система і процесний підхід)
  • Широке охоплення: виробництво харчових продуктів (включені забій і корм для домашніх тварин)
  • Схвалення і прихильність зацікавлених сторін (промисловості, підприємств роздрібної торгівлі, неурядових організацій)
  • Глибокі і ретельні аудити безпеки харчових продуктів
  • Незалежна схема управління
  • Прозорість
Зміни в FSSC Version 5

У новій версії 5 є додатковий модуль управління якістю, який включає всі інтегруючі елементи ISO 9001 в сертифікацію FSSC 22000. Таким чином можна поєднувати сертифікацію управління безпечністю харчових продуктів із сертифікатом управління якістю.
FSSC 22000 застосовується для таких галузей: виробництво харчових продуктів, виробництво упаковки для харчових продуктів, виробництво кормів для тварин, сільське господарство, а також транспорт та зберігання, громадське харчування та роздріб та оптовий продаж. Базовий показник GFSI справедливий для виробництва харчових продуктів (C), виробництва кормів для тварин (D), транспортування та зберігання (G), виробництва упаковки для харчових продуктів (I) та біохімічних речовин (K). Читати далі…

Хронологія

3 червня 2019 року FSSC 22000 опублікував версію 5 своєї схеми сертифікації. Однією з причин перегляду є публікація стандарту ISO 22000:2018 минулого літа, який використовується як основа для схеми сертифікації, орієнтованої на GFSI. Нова версія включає переважно структурні зміни.

Аудит щодо вимог схеми FSSC 22000 V4.1 дозволений лише до 31 грудня 2019 року. Оновлення аудиту щодо вимог V5 щодо FSSC 22000 проводиться з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року. У надзвичайних обставинах аудит оновлення V5 можна відкласти до 2021 року, але цей процес повинен бути завершений відповідно до вимог схеми FSSC до 29 червня 2021 року. Після цієї дати термін дії сертифікатів V4.1 закінчується і організації потрібно буде розпочати процес сертифікації відповідно до ISO 17021, щоб повторно отримати сертифікацію.

DQS group є одним із провідних органів сертифікації систем управління та стандартів стійкості та ваш природний партнер для сертифікації FSSC 22000. Завдяки плавному плануванню аудиту, досвідченим аудиторам та поглибленим аудиторським звітам ми будемо супроводжувати вас протягом усього процесу сертифікації.

DQS, маючи більше 30 років досвіду, підтримує своїх клієнтів проводячи:

  • Вебінари
  • Семінари та тренінги
  • Аудит невідповідностей

Щоб отримати індивідуальну інформацію про FSSC 22000, зв’яжіться з нашим офісом.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

HACCP – Протистояння небезпекам для здоров’я

НАССР призначений для організацій, які хочуть використовувати нейтральну і компетентну оцінку, щоб продемонструвати відповідність їх санітарно-гігієнічних систем управління, їх належної виробничої практика, а також їх профілактичних концепції для запобігання небезпеки для здоров’я оцінюється відповідно до Регламенту (ЄС) 852/2004 (Food Hygiene) або інших вибраних референтних систем. НАССР також призначений для організацій, які комерційно виробляють, обробляють, розповсюджують, або мають місце на ринку продовольчих  і контактних до продовольчих товарів – зокрема виробників харчової промисловості, харчових підприємств роздрібної торгівлі, громадського харчування та промислової гастрономічною торгівлі, але і для їх постачальників, таких як виробників пакувальних матеріалів.

Концепція HACCP базується на існуючий концепції гігієни відповідно до вимог законів. Його мета полягає в тому, щоб визначити конкретні небезпеки для здоров’я споживача, що виникають особисто з продуктами харчування, чи є ці небезпеки фізичної, хімічної або (мікро) біологічної природи; оцінити ймовірність їх виникнення; і вказати які профілактичні заходи можуть бути використані, щоб уникнути цих небезпек при виробництві продуктів харчування, або зменшити їх до прийнятного мінімуму. Ризик або, скоріше, аналіз ризиків повинен регулярно оновлюватися, особливо при введенні нових продуктів або в разі технологічних змін.

Переваги для вашої організації:

  • Ідентифікація, оцінка і контроль ризиків для здоров’я
  • Докази виконання належної перевірки
  • Поліпшення захисту споживачів і споживчої довіри
  • Підвищена безпека продукту і зменшення ризик виникнення відповідальності за якість продукції
  • Ефективний моніторинг харчових небезпек

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Global G.A.P.

GLOBAL G.A.P. (Глобальне партнерство з належної сільськогосподарської практики) є міжнародно визнаним стандартом для сталого сільськогосподарського виробництва. Сертифікація GLOBAL G.A.P. охоплює безпеку, простежуваність, навколишне середовище, охорону здоров’я, безпеку і добробут тварин. Вона тісно пов’язана з, серед іншого, QMS і НАССР.

Завдяки співпраці з надійним партнером, DQS CFS пропонує GLOBAL G.A.P. сертифікацію.

Для отримання додаткової інформації дивитесь www.globalgap.org.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Краща торгова практика: Поставка безпечних продуктів і кормів

Кодекс GTP (Good Trading Practice) являє собою схему забезпечення безпеки харчових продуктів і кормів  належить COCERAL, Європейської асоціації, що представляє крупи, рис, корма, насіння олійних культур, оливкову олію, олії і жири, і торгівлі агропродовольчими товарами. Схема, розроблена трейдерами для трейдерів, охоплює збір, зберігання, торгівлю і транспортування зернових, білкових культур, олійних та інших рослинних і побічних продуктів.

GTP спрямована на надання допомоги бізнес-операторам продуктів і кормів в:

  • Дотриманні належної практики гігієни, пов’язаних з експлуатацією майданчиків, приміщень, обладнання, транспорту, відходів і персоналу.
  • Виявлення і контроль потенційних ризиків для безпеки споживачів і встановлення відповідних процедур, заснованих на принципах системи НАССР.

Після успішного сертифікаційного аудиту компанія отримує сертифікат GTP терміну на три роки, за умови, що аудит проводиться щорічно. DQS CFS пропонує схему сертифікації GTP через співпрацю з надійним партнером.

Переваги:

Сертифікації GTP надають засоби для вашої компанії, щоб відповідати вимогам законодавства щодо безпеки харчових продуктів і кормів, а також вимог споживачів харчового та кормового ланцюга поставок.

Отримання сертифікату GTP гарантує впевненість в тому, що у вашій компанії хороші методи управління ризиками. Сертифікат GTP надасть Вам додаткові можливості для бізнесу з GTP компаніями та іншими учасниками схеми по всьому світу завдяки тому, що він вважається еквівалентом по COCERAL, згідно з додатком 6 GTP.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”

QS: Забезпечення якості від ферми до магазину

QS є схема забезпечення якості харчових продуктів, яка враховує всі етапи повного ланцюжка поставок харчових продуктів. Через його цілісний підхід, знак сертифікації QS підвищує безпеку харчових продуктів і всіляє довіру.

Логотип QS швидко зарекомендував себе як знак безпеки і надійності, і тепер споживачі можуть знайти його на широкому асортименті продукції, в тому числі яловичини, свинини і птиці, а також фруктах, овочах і картоплі.

Продовольчі товари мають знак сертифікації QS, якщо всі сторони у всьому ланцюжку виробництва і розподілу відповідають вимогам QS. Це включає в себе якість кормів для тварин, якість переробки м’яса, фруктів і овочів, а також роздрібної торгівлі та продажу кінцевого продукту.

DQS CFS є затвердженим органом з сертифікації ланцюжка поставок м’яса і м’ясних продуктів, а також для фруктів, овочів і картоплі.

Переваги:

  • Підвищує довіру споживачів
  • Підвищення безпеки та гігієни по всьому ланцюжку поставок
  • Повна простежуваність продукції
  • Ефективна ідентифікація і контроль можливих ризиків

Сертифікація процесу:

Специфічним для оцінки QS є те, що будь-які невідповідності будуть розділені на три категорії, якім потім поставлять інтервали оцінки. Після оцінки, організація отримує плани дій з невідповідностями, якщо такі є. DQS приймає рішення про успіх сертифікації. Організація отримує звіт і сертифікат, та повинна працювати над невідповідностями протягом певного періоду часу.

Синергізм може бути реалізован при одночасній оцінці інтегрованої системи менеджменту відповідно до різних стандартів.

Повернутися до “Їжа, корма та гігієна”